Surrealistisch icoon na 80 jaar teruggevonden

Spanje | Cultuur & Wetenschap | El País  | 30 August 2020 - 13:0030 Aug - 13:00

Een foto uit een privécollectie zette de directeur van het Picassomuseum in Barcelona op het spoor van een verloren gewaand surrealistisch kunstwerk: de zichzelf strelende grammofoon van Óscar Domínguez. Het bleek in de opslagplaats te staan van niemand minder dan Picasso zelf.

In tijden als deze, waarin het revisionisme de toon aangeeft in de geschiedschrijving van de moderne kunst, zorgt een verrassende vondst voor wat leven in de brouwerij. Emmanuel Guigon, directeur van het Picassomuseum in Barcelona, wist een van de meest mysterieuze surrealistische kunstobjecten uit de geschiedenis terug te vinden: de grammofoonvrouw die Óscar Domínguez presenteerde op de Exposition Internationale du
Surréalisme in 1938. Het ontregelende ‘object van erotische zelfbevrediging’ – zoals Guigon het kunstwerk omschrijft – verdween nog datzelfde jaar, nadat het in Amsterdam was tentoongesteld op een afgeslankte versie van de toonaangevende tentoonstelling in Parijs. Er werd nooit meer iets van vernomen.

Tot nu. ‘Het was het meest tot de verbeelding sprekende object van de belangrijkste en de meest tot de verbeelding sprekende tentoonstelling van het surrealisme. Ik wist zeker dat Domínguez het aan Pablo Picasso had geschonken, al beweerde iedereen dat zoiets onmogelijk was,’ zegt Guigon, een van de grote Picassokenners, met de voldoening van iemand die uiteindelijk gelijk heeft gekregen. 

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie