Vier jaar na de aardbeving

Kort wereldnieuws | Die Zeit  |  1 September 2020 - 09:00 1 Sep - 09:00

Italië herdacht deze week de 299 slachtoffers van de aardbeving die vier jaar geleden het stadje Amatrice en omgeving trof. url=https%3A%2F%2Fwww.zeit.de%2Findex | Hamburg

Amatrice is nog steeds beperkt toegankelijk en wordt bewaakt door het leger. ‘Een van de grootste problemen hier is de ontvolking’, klaagt Antonio Fontanella, burgemeester sinds 2019. ‘Maar hoe zorg je ervoor dat mensen blijven of terugkomen als er niets gebeurt?’

Door bureaucratie verloopt de wederopbouw oneindig traag. Volgens Augusto Ciuffetti, hoogleraar economische geschiedenis aan de Universiteit van Ancona, is er na vier jaar nog steeds geen deugdelijk wettelijk kader voor wederopbouw.

Van het wederopbouwwerk is slechts 8% gedaan sinds de ramp duizenden mensen dakloos maakte. Die wonen nog steeds in containers en vragen zich dagelijks vertwijfeld af hoelang de noodsituatie nog blijft duren. Een nieuwe speciale ambtenaar is nu aangesteld die ervoor moet zorgen dat bouwaanvragen binnen 30 dagen worden verwerkt en in september start eindelijk de bouw van een nieuw regionaal ziekenhuis, waar Duitsland €6 mln aan bijdroeg.

Die Zeit?

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie