Oudste zeepfabriek van Israël

Kort wereldnieuws | Atlas Obscura  | 11 September 2020 - 13:0011 Sep - 13:00

In Rahat, in het zuiden van Israël, denken archeologen de oudste zeepwerkplaats van het land te hebben gevonden. Volgens de IAA, de Israëlische Oudheidkundige Dienst, zijn de ruïnes ongeveer 1200 jaar oud, en stammen ze uit de vroeg-islamitische periode toen de regio onder het kalifaat van de Abbasiden viel.

De opgravingen vonden plaats op een plek waar een nieuwe wijk gebouwd gaat worden.

Archeologen stuitten op een pilarenconstructie die een werkplaats doet vermoeden en er zijn allerlei aanwijzingen dat olijfolie een veelgebruikt ingrediënt was. ‘We hebben dit als een zeepfabriek geïdentificeerd door de gelijkenis met plattegronden van werkplaatsen uit de Ottomaanse periode die elders in Israël zijn ontdekt’, aldus Elena Kogen Zehavi, die de opgravingen leidt. ‘De zeep werd vermoedelijk gemaakt van olijfolie, potas, limoen en water.’

West-Azië kent een lange geschiedenis van zeepproductie: vóór de ontdekking in Rahat dateerden de vroegste gegevens over de zeepindustrie uit de 10e eeuw.

Atlas Obscura | New York

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie