Facebook is een zegen voor Donald Trump

Kort wereldnieuws | The New York Times  | 13 September 2020 - 16:0013 Sep - 16:00

‘Luister, liberalen. Als jullie denken dat Donald Trump in november niet herkozen kan worden, moeten jullie meer aandacht aan Facebook besteden.’ Zo begon Kevin Roose vorige maand zijn column over technologie in The New York Times. Sinds de verkiezingen van 2016 volgt hij naar eigen zeggen ‘obsessief’ hoe partijpolitieke berichten het doen op Facebook.

Gebruikmakend van CrowdTangle, een datatool van Facebook, analyseert Roose welke berichten van politici en experts de meeste likes en commentaren hebben gekregen. Zijn ranglijst ziet er nagenoeg elke dag hetzelfde uit: conservatieve posts volgen elkaar op en slechts af en toe is er sprake van een liberale ‘indringer’. Het is volgens Roose dan ook geen geheim dat Facebook een zegen is voor de president en zijn bondgenoten, ondanks het geklaag van Trump over vermeende ‘censuur’ door Silicon Valley.

Met zijn dataonderzoek laat Roose zien hoe dominant het rechtse spectrum op Facebook de afgelopen jaren is geworden. Het pro-Trumpkamp heeft een goed geoliede mediamachine gecreëerd, die bij elk belangrijk nieuwsbericht in werking treedt. Een rechtse stortvloed van commentaren overstemt volgens Roose stelselmatig de reguliere media en de liberale op-positie. Daardoor is een soort parallel media-universum ontstaan dat linkse Facebook-gebruikers wellicht nooit te zien krijgen, maar dat verbluffend effectief is in het creëren van een eigen versie van de realiteit. In die rechtse Facebook-bubbel is de reactie van president Trump op covid-19 sterk en doeltreffend, is Joe Biden nauwelijks in staat om hele zinnen te zeggen en is Black Lives Matter niet meer dan een groep gevaarlijke, gewelddadige plunderaars.

De bevindingen van Roose zijn van belang, want in 2019 gebruikte 70 procent van de Amerikaanse volwassenen Facebook en betrok 43 procent zijn nieuws van het platform. Tijdens de coronapandemie zijn die aantallen mogelijk nog verder gestegen.

The New York Times | New York

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie