Telefoon herkent dronkenschap

Kort wereldnieuws | Wired  | 15 September 2020 - 13:0015 Sep - 13:00

Wetenschappers van de Universiteit van Pittsburgh publiceerden recentelijk een onderzoek waaruit blijkt dat bewegingsgegevens van smartphones voldoende zijn om te detecteren of een persoon alcohol heeft gedronken.

Onder laboratoriumomstandigheden werd een gemiddelde nauwkeurigheid van 93% bereikt.

De onderzoekers bevestigden gewone smartphones aan de onderrug van proefpersonen om een beeld te krijgen van hun gebruikelijke manier van lopen in nuchtere staat. Ze lieten deelnemers 10 stappen lopen, zich omdraaien en vervolgens 10 stappen teruglopen.
Daarna mochten de proefpersonen het op een drinken zetten. Ondertussen werd in verschillende stadia van meer of mindere dronkenschap gedurende zeven uur opnieuw de manier van lopen geregistreerd met smartphones. Zelfs zeer subtiele veranderingen in de tred bleken al alcoholgebruik te verraden.

Na verdergaand onderzoek hopen de wetenschappers met de meetmethode op termijn een middel te kunnen bieden bij bijvoorbeeld de behandeling van alcoholverslaving. De smartphone zou dan betrouwbare gegevens leveren over alcoholgebruik, los van wat patiënten zelf beweren.

Wired | San Francisco

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie