Geen prijs meer voor beste actrice

Duitsland | Controverse | 360  | 21 September 2020 - 09:0021 Sep - 09:00

Vanaf 2021 kent de Berlinale, het filmfestival van Berlijn, zilveren beren toe voor de beste acteerprestaties, zonder een onderscheid te maken op grond van geslacht. Doel is om meer bewustwording te creëren ten aanzien van genderdiscriminatie in de filmindustrie. Maar zorgen genderneutrale prijzen hier wel voor?

Nee

Voor degenen die zich noch als man noch als vrouw wensen te omschrijven, is dit besluit [bekendgemaakt op 24 augustus] uitstekend nieuws. Voor vrouwen is het juist nogal ergerlijk dat we gendergelijkheid bevorderen door de enige categorie aan te pakken waarin ze tot dusver niet ondervertegenwoordigd waren, al was het maar omdat die uitsluitend op hen betrekking heeft. Een andere oplossing voor acteurs met een niet-binaire seksuele identiteit is zeker denkbaar.

Het is te begrijpen dat dit nieuws niet met jubelkreten is begroet bij Pro Quote Film, een Duitse organisatie die ijvert voor een grotere vertegenwoordiging van vrouwen in de film. In een officiële verklaring onderstreept de organisatie dat de Berlinale nog ver verwijderd is van gendergelijkheid. Wel moet worden erkend dat het Duitse festival er op dat gebied beter voorstaat dan de meeste evenementen van hetzelfde kaliber. Zo staat het festival dit jaar voor het eerst onder leiding van een duo, Mariette Rissenbeek en Carlo Chatrian, dus voor de helft onder vrouwelijke leiding, wat al niet slecht is. Vrouwelijke regisseurs zijn bovendien veel ruimer vertegenwoordigd in Berlijn dan bijvoorbeeld in Cannes.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie