Europeaan deelt onbewust dezelfde waarden

Europa | Dossier | De Balie  | 24 September 2020 - 09:0024 Sep - 09:00

Europeanen vinden het zo vanzelfsprekend dat ze het zelf niet meer zien, maar er is wel degelijk sprake van een Europese demos: gedeelde en verbindende waarden, stelt de van oorsprong Amerikaanse Susan Neiman. Maar er ontbreekt ook iets: historisch besef.

Over de betekenis van het begrip ‘demos’ bestaan vele opvattingen, maar wat we eigenlijk willen weten is: bestaat er zoiets als een waarde die de Europeanen delen en die hen bindt? Mijn antwoord is: ja, wel degelijk, maar er ontbreekt ook een belangrijk element. Mijn perspectief is dat van een relatieve buitenstaander. Ik woon als volwassene al veel langer in Europa dan erbuiten, maar ik ben pas drie jaar geleden Duitse geworden, en daarmee Europees burger.

De eerste 27 jaar van mijn leven woonde ik in de Verenigde Staten. Ik heb me vaak krachtig verzet tegen Amerikaans beleid, maar de verkiezing van Donald Trump tot president maakte dat ik van nationaliteit wilde veranderen. Dat neemt niet weg dat mijn socialewaardenpatroon is gevormd in de Verenigde Staten, dus ook na tientallen jaren in Europa zijn veel van mijn fundamentele aannames over het functioneren van sociale systemen niet-Europees. Daardoor kan ik goed zien wat fundamentele, typisch Europese concepten zijn. En dan valt me op dat, net als de spreekwoordelijke vis die niet beseft wat water is, de Europeanen leven binnen referentiekaders die ze zo vanzelfsprekend vinden dat ze zijn vergeten hoe bijzonder ze zijn.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie