De chirurgische precisie van Bongeziwe Mabandla

Zuid-Afrika | Gerecenseerd  | 24 September 2020 - 16:0024 Sep - 16:00

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

MUZIEK | ‘Alles wat ik deed op zoek naar liefde’

Hoewel slechts een klein deel van zijn luisteraars Bongeziwe Mabandla’s teksten kan verstaan, schrijft Mail & Guardian, groeit het aantal fans gestaag. Zijn laatste album stond vrijwel meteen op 1 in de Zuid-Afrikaanse iTunes. En dat zou nog het meest te danken zijn aan zijn stem, door M&G omschreven als ‘een van de mooiste van het land’.

‘Rond 2004 was er een grote muziekbeweging in Jo’burg,’ vertelt de zanger in een interview met de krant uit Johannesburg, waar hij heen trok om aan zijn muziekcarrière te werken. ‘Het was een opwindende, frisse postapartheidtijd, waarin jonge mensen zich voor het eerst openstelden en uitten.’ In navolging van zijn helden uit de Oost-Kaap, waar hij opgroeide, zoals Thandiswa Mazwai en Simphiwe Dana, componeerde Mabandla uitsluitend muziek in het isiXhosa, na Zulu de tweede taal van het land. De muzieksite ISYOURS noemt Mabandla naar aanleiding van zijn laatste cd, iimini (dagen), ‘een expert van de introspectie’. ‘Zorgvuldig, bijna klinisch in zijn analyse van zijn eigen gevoelens, levert hij dit derde studioalbum af, met de precisie van een chirurg en het hart van een dichter.’ Het album, dat het gevolg is van een break-up, gaat volgens de artiest over ‘alles wat ik deed op zoek naar liefde’.

6 oktober in Paradiso, Amsterdam.

» Lees meer Gerecenseerd in de reader.
» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips van culturele events wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie

© Still uit videoclip