Je bent de enige niet

Wereldwijd | Horizon | Daily Mail  | 27 September 2020 - 09:0027 Sep - 09:00

Als econoom Noreena Hertz eind maart ziek wordt en zelfs afstand moet houden tot haar partner, ontdekt ze wat eenzaamheid met je doet. Een vriendin schrijft na twee dagen isolatie ‘al knetter’ te worden en ook haar vader ‘dwaalt eenzaam als een wolk’. De wereldwijde lockdown kwam arm in arm met een onafwendbare vorm van eenzaamheid. Hertz zag het fenomeen al eerder.

Tegen hem aan gekruld, mijn borst tegen zijn rug gedrukt, onze ademhaling in één ritme, onze voeten verstrengeld. Zo hebben we meer dan vijfduizend nachten geslapen.

Maar nu slapen we in verschillende kamers. Overdag doen we de tweemeterdans. Knuffels, liefkozingen, kusjes, ons dagelijkse steno, is nu verboden. ‘Blijf bij me vandaan’ is mijn nieuwe blijk van liefde. Ik hoest voortdurend, heb pijn en ik ben niet lekker. Ik ben doodsbang dat ik mijn man besmet als ik te dichtbij kom. Dus houd ik afstand.

Het is 31 maart 2020 en net als bij 2,5 miljard andere mensen – een derde van de wereldbevolking – is mijn huishouden in lockdown. Zo veel mensen die thuis vastzaten, ertoe veroordeeld om op afstand te werken (als ze althans nog een baan hadden), die geen vrienden of dierbaren mochten bezoeken, die maar één keer per dag naar buiten mochten, die aan ‘social distancing’ deden, en in ‘quarantaine’ en ‘thuisquarantaine’ zaten: het was onvermijdelijk dat gevoelens van eenzaamheid en isolement een hoge vlucht namen.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie