Fossielen zoeken aan de Zuid-Engelse kust

Groot-Brittannië | Horizon | Hakai Magazine  |  1 October 2020 - 09:00 1 Oct - 09:00

De Zuid-Engelse kust was 200 miljoen jaar geleden de bodem van een tropische zee. Getuigen uit die tijd kun je er nog vinden: na een storm ligt het strand bezaaid met fossielen van oude zeeslakken en prehistorische reptielen. Een wandeling met fossielenverzamelaar James Carroll langs de Jurassic Coast.

De smalle blauwe straal van James Carrolls hoofdlamp zwaait systematisch heen en weer over het grind en de stenen van Charmouth Beach in Dorset aan de zuidkust van Engeland. Het is begin januari en om half zes ’s middags al aardedonker, afgezien van de twinkelende lichtjes van het plaatsje Lyme Regis in de verte.

Dan blijft Carroll abrupt staan, bukt zich en pakt een ogenschijnlijk doodgewone grijze steen ter grootte van een grapefruit op. Met routineus gemak geeft hij er een felle tik op met een steenhamer, waarop de steen in tweeën splijt en de volmaakte spiraal van een 190 miljoen jaar oude ammoniet tevoorschijn komt.

Zo’n 200 miljoen jaar geleden was deze hele kustlijn bedekt door een tropische zee. Het gebied lag toen zo’n beetje op de breedtegraad van Marokko en in het warme water kon een rijk zee-ecosysteem gedijen met allerlei levensvormen, van ammonieten (zeeslakken met een beschermende gedraaide schelp) tot angstaanjagende, tien meter lange reptielen.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie