Oproep aan Elon Musk

Kort wereldnieuws | Moscow Times  |  3 October 2020 - 13:00 3 Oct - 13:00

Het Russische mijnbouwbedrijf Nornickel levert metalen aan 37 landen, waar ze worden gebruikt voor de productie van elektrische auto’s, elektriciteitscentrales en zonnepanelen.

Maar het winnen van deze metalen voor dergelijke milieuvriendelijke toepassingen zorgt ervoor dat Nornickel de eigen omgeving systematisch vervuild met het giftige zwaveldioxide (SO2), dat allerlei luchtwegaandoeningen en andere kwalen veroorzaakt. De uitstoot door Nornickel bedraagt ongeveer 2 miljoen ton per jaar, oftewel ruim de helft van alle SO2-uitstoot in Rusland en tweemaal de totale uitstoot in de Verenigde Staten.

Ondertussen neemt de vraag naar onder meer het hoogwaardige nikkel van Nornickel alleen maar toe, voornamelijk door de productietoename van elektrische auto’s. Zo voorspelt McKinsey een verdubbeling van de vraag in 2030.

De inheemse bevolking van Noord-Rusland heeft Tesla en SpaceX-oprichter Elon Musk daarom vorige maand per brief gevraagd om geen Nornickel-producten meer te kopen totdat onafhankelijke experts de totale schade hebben kunnen vaststellen die het bedrijf aanricht op het Siberische Tajmyr-schiereiland en in de regio Moermansk.

Moscow Times | Moskou

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie