Geroofde kunst terug naar Irak

Kort wereldnieuws | Al Araby  |  6 October 2020 - 13:00 6 Oct - 13:00

Groot-Brittannië geeft een 4000 jaar oud beeld terug aan Irak omdat het is geroofd, zo meldt het British Museum. Het object werd aangeboden op een online platform, voorzien van zeer karige informatie over de herkomst.

Daarop stelden gealarmeerde museumexperts vast dat het een kalkstenen muurplaat betreft, afkomstig van een Soemerische tempel uit ongeveer 2400 voor Christus. De tempel werd rond 1900 opgegraven en geplunderd, opnieuw geplunderd tijdens de Golfoorlog en vervolgens in 2003 tijdens de oorlog in Irak, aldus het museum, dat niet specificeerde wanneer de plaquette werd geroofd.

Het British Museum zegt te werken aan de teruggave van nog meer geroofde voorwerpen uit Irak en Afghanistan die in Groot-Brittannië in beslag zijn genomen. Ondertussen ligt het museum zelf onder vuur omdat het weigert sommige betwiste antiquiteiten te retourneren aan landen van herkomst, zoals de Elgin Marbles, een verzameling marmeren sculpturen afkomstig uit het Parthenon, die worden geclaimd door Griekenland.

Al Araby | Londen

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie