Schrijver Haruki Murakami: ‘Muziek heeft een niet mis te verstane kracht’

Japan | Horizon | Mainichi Shimbun  | 10 October 2020 - 09:0010 Oct - 09:00

Sinds 2018 is de Japanse schrijver Haruki Murakami ook dj. Hij heeft een radioprogramma op de zender Tokio FM, waarin hij zijn liefde voor muziek met zijn luisteraars deelt en vertelt over het belang van populaire muziek en de rol daarvan tijdens een gezondheidscrisis. Murakami verschijnt maar zelden in de media. Des te bijzonderder dat hij afgelopen zomer een interview heeft gegeven aan de Japanse krant Mainichi Shimbun.

Uw programma Murakami Radio, waarmee u in augustus 2018 bent begonnen, is al vijftien keer uitgezonden. Het wordt meestal opgenomen in de studio’s van Tokio FM, in de wijk Chiyoda [in het centrum van de Japanse hoofdstad]. Wij hebben de opname van de zestiende aflevering bijgewoond [die op 15 augustus is uitgezonden], waarbij u geolied samenwerkte met de opnameploeg. We hebben u mee zien swingen op het ritme van de muziek en bij sommige passages mee horen neuriën.

‘Die ploeg is altijd dezelfde, we kunnen goed met elkaar opschieten. Bij de vorige twee uitzendingen hebben we op afstand gewerkt, vanwege de coronalockdown. Ik had ze thuis opgenomen, in mijn eentje. Dit keer is het weer op de gebruikelijke manier gegaan.’

Als middelbare scholier luisterde u vaak naar een muziekprogramma van Radio Kansai, waarin de luisteraars de nummers konden aanvragen. Dat programma speelt trouwens een belangrijke rol in Luister naar de wind, uw eerste roman.

‘Ik ben opgegroeid met radio, in zekere zin. Ik keek natuurlijk ook televisie, maar ik hield van muziek, en radio was het medium waarmee ik het meeste affiniteit had. In het begin had ik een kleine AM-radio. Tijdens mijn laatste jaar op de basisschool, zou ik zeggen. Dat was in 1959, ruim zestig jaar geleden. Ik luisterde van het begin af aan alleen naar populaire westerse muziek. Omdat het een AM-radio was, was het geluid niet al te best. Maar platen waren duur in die tijd, die kocht je niet zo vaak. Naar de radio luisteren was de enige manier. En ik was een en al oor.’

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie