Natuur en bouwsector moeten bondgenoten worden

Wereldwijd | Cultuur & Wetenschap | Süddeutsche Zeitung  | 11 October 2020 - 09:0011 Oct - 09:00

Wereldwijd verbruiken steden en de bouwsector te veel energie. Groene megaprojecten in steden als New York, Singapore of Abu Dhabi proberen daar verandering in te brengen. Waarom wordt er bijvoorbeeld niet veel meer met leem gebouwd? Er zijn wel degelijk milieuvriendelijke en revolutionaire oplossingen.

De zonnebloem is zo hoog als een huis. Achttien meter. En de zonnebloem is ook echt een huis, een groot, draaibaar zonnehuis. Het bestaat uit staal, glas, hout en beton, uit bedden, boeken en schilderijen. Maar het is vooral gebouwd van een flinke portie hoop. Het huis heeft een eigenaardige, ronde plattegrond, cilindrisch, zoals de steel van een zonnebloem, de kamers winden zich in een spiraal rond de houten kern. Aan de buitenkant ziet het er met al het metaal nogal technisch uit, als een machine, van binnen is het een lichte, comfortabele, houten leefruimte.

De truc van deze villa is dat hij zich ook gedraagt als een zonnebloem: onder het enorme zonnepaneel op het dak kan hij zich naar de zon toe wenden door een elektromotor en een draaimechanisme. Op koude dagen laat het huis door de grote ramen licht en warmte binnen. Op warme dagen beschut het de bewoners doordat de goed geïsoleerde achterzijde zich als een schaduw gevend, beschermend schild naar de zon keert. ’s Ochtends ziet het merkwaardige gebouw er anders uit dan ’s avonds, in de winter anders dan in de zomer. Het vermogen van de zonnebloem zich naar de zon te richten, wordt heliotropisme genoemd. Het huis in Freiburg heet de Heliotroop, dat staat ook op het bordje naast de bel. Er zit een geeltje overheen geplakt: BEL DEFECT.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie