Hondenpret

Verenigde Staten | Agenda  |  8 October 2020 - 20:00 8 Oct - 20:00

Horen, zien, bezoeken.

FOTOGRAFIE | William Wegman – Being Human
T/m 3 januari 2021, Fotomuseum Den Haag, fotomuseumdenhaag.nl

Wereldberoemd zijn ze, de foto’s van honden in mensenkleding van de Amerikaanse kunstenaar William Wegman (1943). De Weimaraner, een uit Duitsland afkomstig, oud jachthondenras, is al vijftig jaar Wegmans belangrijkste muze. De inspiratie begon in 1970, toen Wegmans eerste hond Man Ray, genoemd naar zijn favoriete kunstenaar, uit zichzelf voor Wegmans camera ging zitten.

Ironie, dubbelzinnigheid en droge humor spelen vanaf het begin een belangrijke rol in zijn werk. De decors, kostuums en rekwisieten die zijn honden omringen, verraden ook een fascinatie voor de kunstgeschiedenis. Wegman speelt graag visuele spelletjes met het kubisme en abstract expressionisme, en neemt ook de landschap-, naakt- en modefotografie op de hak. Maar zijn werk heeft ook een serieuzere kant. Uiteindelijk confronteert hij ons met onszelf: via zijn honden houdt hij ons een spiegel voor en toont hij wat ons mens maakt.

Op dierendag, 4 oktober, kun je testen of Wegmans hondenfoto’s ook leuk zijn voor honden zelf. Dan organiseert het museum een speciaal bezoekuurtje voor honden en hun baasjes.

» Lees meer Agenda in de reader.
» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips van culturele events wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie