Opnieuw zorgt Greta Thunberg voor controverse

Zweden | Gerecenseerd  |  3 October 2020 - 20:00 3 Oct - 20:00

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

DOCUMENTAIRE | Een documentaire die zijn heldin beschermt

Zoals altijd als het over Greta Thunberg gaat, lopen ook over de film I am Greta de meningen uiteen. Zo noemt Hollywood Reporter de documentaire ‘een close-up (…) portret van een gepassioneerde, mediabewuste jonge vrouw’, spreekt Times van ‘een fascinerend “jaar uit het leven van” ecoridder Greta Thunberg’ en kenmerkt filmsite That Shelf de documentaire als ‘een inspirerend verhaal over hoe één persoon een verschil kan maken’. Maar Peter Bradshaw van The Guardian vindt de film, hoewel ‘een waardevolle herinnering aan Thunbergs idealisme en onbewuste moed, (…) niet helemaal werken’.

Er bestaat een tendens, zegt Bradshaw, om jonge vrouwen in de media-wereld te ‘fetisjeren (en betuttelen)’, vanuit het gevoel dat ‘ze wel genoeg hebben gedaan om simpelweg alleen nog het Hollywoodized humaninterestverhaal te vieren’. De film zal volgens de sterrecensent daarom slechts een bescheiden bijdrage leveren aan de strijd tegen de klimaatcrisis die het leven van de hoofdpersoon beheerst.

Volgens IndieWire gaat de documentaire ook op het persoonlijke vlak de mist in. Zo komt niet aan de orde dat Greta’s moeder, die als succesvolle operazangeres de wereld rondreisde, vanwege haar dochters keuze haar carrière moest afbreken. Variety duidt waar dit gebrek vandaan komt.

I Am Greta doet duidelijk moeite om de geestelijke gezondheid van de jonge en kwetsbare heldin te respecteren en te beschermen. Maar (…) het is vrijwel onmogelijk voor een documentaire om tegelijkertijd een tactvolle afstand te houden en een nieuwe kant van het onderwerp te onthullen.’ Met als gevolg, oordeelt Globe & Mail, dat het de film ontbreekt ‘aan iedere noodzaak en aan nieuwe inzichten’.

I am Greta draait vanaf 22 oktober in de bioscoop.

» Lees meer Gerecenseerd in de reader.
» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips van culturele events wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie