De man met de snelste vingers ter wereld

Iran | Gerecenseerd  |  5 October 2020 - 16:00 5 Oct - 16:00

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

MUZIEK | Hypnotiserende muziek van Reza Mortazavi

Hij wordt wel de man met de snelste vingers ter wereld genoemd. ‘Het is een absoluut genoegen om zelfs maar te proberen deze (…) inventieve syncopen te volgen en erop te anticiperen’, schrijft muzieksite Boomkat. Mohammad Reza Mortazavi is een Iraans-Berlijnse muzikant die met zijn handdrums (daf) en een kleine trommel (tombak) ‘landschappen creëert waarin je als luisteraar eindeloos kunt ronddwalen’. Daarin zijn de tradities van zijn beide achtergronden sterk verweven: het rauwe, elektronische van Berlijn en de traditionele Perzische percussie.

De combinatie maakte dat producers hem |moeilijk konden plaatsen, maar inmiddels heeft Reza Mortazavi een goede partner gevonden in de Duitse muzikant Burnt Friedman, die er ‘zijn levenstaak van maakt nieuw geluid te creëren dat de westerse traditie ontmantelt’, aldus Resident Advisor. De site noemt het ‘onduidelijk hoe Mortazavi, de in Iran geboren tombak-speler, geïnteresseerd raakte in elektronische muziek’, maar zegt er heel blij om te zijn.

Juno Records, ‘’s werelds grootste onlinedans-, muziek- en dj-studio’, beveelt de muzikant vol overgave aan: ‘Reza heeft de gave om iets eenvoudigs om te zetten tot iets gevaarlijks en hypnotisch’. De kracht van de drum voert je mee naar een andere planeet. Prachtig.’

21 oktober te zien in Bimhuis als onderdeel van het Amsterdam Dance Event.

» Lees meer Gerecenseerd in de reader.
» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips van culturele events wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie