Superenzym breekt plastic af

Kort wereldnieuws | Vice  | 14 October 2020 - 13:0014 Oct - 13:00

Wetenschappers van de Universiteit van Portsmouth hebben een ‘superenzym’ ontwikkeld waarmee plastic niet alleen zes keer sneller kan worden afgebroken dan met bestaande methoden, maar dat ook nog eens goedkoper is en op grotere schaal kan worden toegepast.

De mogelijkheid van industrieel gebruik is een belangrijke stap in de strijd tegen het wereldwijde plasticprobleem. Het superenzym helpt bij het recyclen van PET, de meest voorkomende thermoplast, die onder meer wordt gebruikt in drinkflessen en kleding. PET heeft honderden jaren nodig om op natuurlijke wijze af te breken, maar met het superenzym gebeurt dat binnen enkele dagen. Door de plasticetende enzymen te combineren met enzymen die natuurlijke vezels afbreken, kunnen gemengde materialen volledig worden gerecycled.

Het onderzoeksteam ontwierp twee jaar geleden al het plasticetende enzym PETase, dat nu is gecombineerd met een tweede enzym, genaamd MHETase, door technieken uit de biobrandstoffenindustrie te gebruiken. Beide enzymen zijn afkomstig van een bacterie die in 2016 in Japan werd ontdekt.

Vice | New York

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie