Brood van Subway is geen brood

Kort wereldnieuws | The Guardian  | 16 October 2020 - 13:0016 Oct - 13:00

Het brood dat wordt geserveerd door Subway, de Amerikaanse sandwichketen, is geen brood, aldus het Hooggerechtshof van Ierland. Deze vaststelling volgt op een hoger beroep van een Ierse franchisenemer van Subway die meende dat het sandwichbrood als basisvoedsel geldt en daarom moet worden vrijgesteld van btw.

Maar het Hooggerechtshof wijst erop dat de Ierse btw-wetgeving onderscheid maakt tussen basisvoedsel, zoals brood, thee, koffie, cacao, melk en ‘bereidingen of extracten van vlees of eieren’, en lekkernijen als ijs, chocolade, gebak, chips, popcorn en geroosterde noten. Doorslaggevend in de uitspraak is de strikte bepaling dat de hoeveelheid suiker in brood ‘niet meer dan 2% van het gewicht van het meel in het deeg mag bedragen’. Maar, zoals het hooggerechtshof het verwoordde, ‘vaststaat dat het brood dat Subway in zijn verwarmde sandwiches levert, een suikergehalte heeft van 10% van het gewicht van het meel dat in het deeg zit.’

The Guardian | Londen

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie