Extra vakantie voor niet-rokers

Kort wereldnieuws | Berliner Morgenpost  | 17 October 2020 - 13:0017 Oct - 13:00

Helmut Glas, de uitbater van Landgasthof Jägerstübchen in het Duitse Neustadt, heeft een regel ingesteld waar in de Duitse horeca driftig over wordt gediscussieerd: ‘Niet-rokers krijgen van mij vijf dagen meer vakantie ter compensatie van de rookpauzes van hun collega’s.’

De herbergier heeft genoeg van de vijf rokers onder zijn twaalfkoppige personeel die een deel van hun werkdag rokend voor de deur doorbrengen. Dat kost hem te veel werktijd, vindt Glas. Na zijn aankondiging werd hij anoniem beledigd op internet. ‘Er wordt beweerd dat ik rokers discrimineer of dat ik een gek ben die moet worden aangeklaagd.’ Hij ziet het simpeler: ‘Als je niet steeds naar buiten hoeft te lopen om te roken, ben je gewoon efficiënter’.

Glas blijkt een gevoelige snaar te raken want het rookgedrag van medewerkers is voor veel bedrijven problematisch. Volgens een studie van de Universiteit van Hamburg kosten rookpauzes Duitse bedrijven meer dan €28 mrd per jaar.

Berliner Morgenpost | Berlijn

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie