Ontbossing velt klimaatdoelen

Kort wereldnieuws | Al Jazeera  | 21 November 2020 - 16:0021 Nov - 16:00

Om het milieu-imago van het land wat op te vijzelen, ging de Braziliaanse vicepresident Hamilton Mourão begin deze maand een paar dagen op stap met buitenlandse ambassadeurs in het Amazonegebied.

Mourão is door president Bolsonaro aangesteld als hoofd van de taakgroep voor de Amazone. Milieugroeperingen noemden het uitstapje een tripje voor de bühne. ‘De route was zo gepland dat de vernietiging van het oerwoud onzichtbaar bleef, terwijl de ontbossing en bosbranden het ergst zijn in tien jaar tijd,’ aldus Greenpeace.

Die klacht wordt bevestigd door een milieurapport van het Braziliaanse klimaatobservatorium, een coalitie van milieuorganisaties, dat begin november verscheen. Daaruit blijkt dat de CO2-emissies van Brazilië vorig jaar met bijna 10 procent zijn gestegen, voornamelijk door de toegenomen ontbossing van de Amazone in Bolsonaro’s eerste regeringsjaar. Volgens het rapport heeft Brazilië in 2019 2,18 miljard ton CO2 uitgestoten. In 2018 was dat nog 1,98 miljard ton. De stijging is nagenoeg volledig toe te schrijven aan de toenemende ontbossing van het regenwoud, die zorgt voor 44 procent van de totale CO2-uitstoot in Brazilië, zo blijkt uit het milieurapport.

‘We gaan gevaarlijk hard de verkeerde kant op,’ meent klimaatdeskundige Tasso Azevedo, die het onderzoek coördineerde. ‘Sinds 2010 is de hoeveelheid broeikasgassen die Brazilië jaarlijks in de lucht loost met 28 procent gestegen.’ Het onderzoek toont aan dat Brazilië zijn CO2-emissiedoelstellingen voor dit jaar niet zal halen en steeds verder verwijderd raakt van de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs.

Al Jazeera | Qatar

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie