De toekomst van Europa

360 Magazine

| Amsterdam | 30 april 2017

In zijn nieuwste boek After Europe, dat op 8 mei verschijnt, buigt politicoloog en New York Times-columnist Ivan Krastev zich over de toekomst van de Europese Unie. In deze exclusieve voorpublicatie schetst hij de gevaren van het uiteenvallen van de EU, maar ook een uitweg uit de crisis.  

In tegenstelling tot de Habsburgse monarchie is de Europese Unie een ‘democratisch rijk’, een quasifederatie van democratische staten die zich uit vrije wil hebben aangesloten, waarin de rechten en vrijheden van de burgers zijn vastgelegd, en waartoe alleen democratieën kunnen toetreden. Ondanks dit verschil draaien net als in de Habsburgse tijd de problemen in Europa weer om het vraagstuk van de democratie. In het Habsburgse geval was het volk in de ban van de democratie, in de EU van vandaag de dag is het volk zwaar gedesillusioneerd. Uit het onderzoek ‘Future of Europe’ uit 2012 blijkt dat slechts een derde van de Europeanen het idee heeft dat zijn of haar stem telt op Europees niveau, en waar het over het eigen land gaat, gelooft slechts een schamele achttien procent van de Italianen en vijftien procent van de Grieken dat hun stem iets uitmaakt.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid
TIJDELIJKE AANBIEDING
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15
bo pc
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15! Ja, ik steun 360