Franse boekwinkels doen het nog goed

The New York Times  | 19 juli 2012 - 10:4019 jul - 10:40

In Frankrijk kopen lezers nog papieren boeken in echte boekhandels.

Vandaag opent Google zijn Franse ebookwinkel. In Frankrijk hebben we boekwinkels tot nu toe minder te lijden gehad onder de verkoop via het web dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Nederland, waar de ene na de andere boekhandelaar ermee stopt.

Tussen 2003 en 2011 steeg de boekverkoop in Frankrijk met 6.5 procent. Er gaan ook boekwinkels dicht, maar er worden ook nieuwe boekhandels geopend. Ebooks maken nog maar 1,8 procent van de omzet uit. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten worden er inmiddels meer ebooks dan hard covers verkocht.

Brood en boeken gooi je nooit weg, zegt uitgever Bernard Fixot in The New York Times. Een schrijver heeft nog echt status in Frankrijk.

De vaste boekenprijs is ook goed voor de boekwinkels, meent de New York Times. Die vaste prijs biedt ondernemers zekerheid. Boekhandelaren hoeven hun boeken niet heel goedkoop aan te bieden om te kunnen concurreren. Ook ebooks vallen binnenkort onder de vaste prijswetgeving.

Vanwege de concurrentie van Amazon redde de Amerikaanse boekwinkel in Parijs, de Village Voice Bookshop, het niet meer. Op 31 juli sluit de Village Voice zijn deuren. Via het web zijn Engelstalige boeken veel goedkoper en ook de Franse boekenliefhebber kiest voor de laagste prijs als die keuze er is.

(Foto van Vincent Wei)

Plaats een reactie