Kenniseconomie Europa heeft nog toekomst

29 July 2012 - 06:1529 Jul - 06:15

Van de dertig meest innovatieve landen in de wereld zijn er twintig Europees. Reden voor optimisme, volgens Le Monde.

“Vijf redenen om (nog steeds) in Europa te geloven”. De speciale economiebijlage in Le Monde is positief van toon. De Franse krant wil aantonen dat “Europa niet een verloren continent is” dan wel een “tragische commentator van zijn eigen ondergang”. Zo schrijft de krant:

“De eurocrisis en de golf aan bezuinigingsplannen die daarmee gepaard gaan bezoedelen, of maskeren zelfs een werkelijkheid, namelijk die van de kracht van een continent met troeven die uniek zijn in de wereld. […] Op het gebied van innovatie is er meer dan Silicon Valley en Azië. Van de dertig meest innovatieve landen in de wereld zijn er twintig Europees.”

Le Monde benadrukt dat Europese kennis van een “wel begeerd soort” is en dat de verrichte arbeid in Europa geprezen wordt om zijn “kwaliteit” omdat het dankzij de culturele verscheidenheid “profiteert van een heel specifieke culturele smeltkroes”.

Om – nagenoeg – te innoveren volstaat het om deze cultuurverschillen bij elkaar te brengen. Dat is de doelstelling van het Erasmusprogramma […], daarop baseert Brussel zijn voorwaarden voor onderzoekssubsidies […]. Natuurlijk is er tussen de Atlantische Oceaan en de Oeral geen tweede Harvard. Maar ondanks dat het geld niet voor het oprapen ligt [in Europa, red.], zijn de hogere onderwijsinstellingen dichtbezaaid. Bovendien kunnen jongeren er studeren voor bedragen die betaalbaar zijn ten opzichte van Azië en de VS.

De krant stelt echter wel dat de “unieke troeven” waarover Europa beschikt “momenteel bedreigd worden”, concludeert Le Monde. “Zal de EU in staat zijn haar troeven in te zetten om zodoende een uitweg uit de crisis te vinden?”

Lees het volledige artikel uit Le Monde in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
(Een Schotse wetenschapper aan het werk. Foto van Scottish government)

Plaats een reactie