De banken in Barcelona worden bestormd

Der Spiegel/Presseurop  | 10 August 2012 - 11:2810 Aug - 11:28

Wat is er aan de hand in Spanje? In het tweede deel van zijn reis naar zijn geboorteland ontdekt Spiegel-verslaggever Juan Moreno de wraak van degenen die door de banken alles zijn kwijtgeraakt.

Barcelona is vol toeristen. De aantallen overnachtingen zijn vorig jaar toegenomen. De café’s rondom Plaça Catalunya serveren nog steeds veel te dure koffie. De politie verjaagt de bedelaars. Wat de crisis betreft, die moet je een paar dwarsstraten verderop zoeken.

Op een kruising op de Avinguda Diagonal stuit ik op Pedro Panlador, een tengere man, die zich heeft opgesteld voor een filiaal van de bank Bankia. Hij wil het bestormen. Hij heeft een paar gelijkgestemden bij zich. Ze hebben televisieredacties gebeld, om die over hun actie te laten berichten, maar ze zijn afgewimpeld. In Spanje wordt momenteel altijd wel ergens een bank bestormd.

Bankia, een bank uit Madrid die in 2010 is voortgekomen uit een fusie van zeven regionale spaarbanken, heeft Pedro Panlador uit zijn woning gezet omdat hij zijn hypotheek niet meer kon betalen. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn dagelijks tweehonderd woningen ontruimd.

Panlador is in Colombia geboren en woont al twaalf jaar in Barcelona. Momenteel heeft hij een schuld van 242.000 euro. Vóór de crisis was hij chauffeur. Sinds ruim twee jaar is hij werkloos.

Lees het volledige artikel uit Der Spiegel in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
Deel 1: Alles draait om de crisis in Spanje(Protest bij de Spaanse bank BBVA. Foto van Marc Sardon)

Plaats een reactie