Zijn de Olympische Spelen hun geld waard?

La Vanguardia/Presseurop  | 14 augustus 2012 - 06:2014 aug - 06:20

Voorstanders van de Spelen zijn ervan overtuigd dat het olympische sportevenement kolossale geldbedragen oplevert en een positiever uitwerking heeft op toerisme, stadsvernieuwing en volksgezondheid. Maar als we terugblikken naar Athene en Barcelona, dan blijkt de werkelijkheid anders te zijn.

Naast de magie waarmee sport altijd is omgeven schermen organisatoren en multinationale sponsors van de Olympische Spelen vaak met drie argumenten om de astronomische bedragen te rechtvaardigen die overheden aan dit evenement besteden: volgens een rapport van het Britse parlement is voor de Spelen in Londen meer dan 15 miljard euro uitgegeven, zeven keer meer dan in 2005 werd begroot.

Het eerste argument dat wordt aangedragen is dat de Spelen een onmiddellijke positieve impact op de economie hebben, omdat er honderdduizenden deelnemers en toeristen door worden aangetrokken. Bovendien biedt de aanwezigheid van duizenden leidinggevenden van internationale bedrijven talloze mogelijkheden om investeringen aan te trekken. De Britse premier David Cameron zei vorige week dat de opbrengsten van de Olympische Spelen tegen de 16 miljard euro lopen.

In de tweede plaats maken de Olympische Spelen en andere grote evenementen het mogelijk om achterstandswijken als het Londense East End, waar het stadion en het Olympisch dorp zijn gebouwd, op te knappen. Barcelona ’92 wordt dikwijls als paradigma aangehaald van de Spelen als katalysator van stadsvernieuwing.

En ten derde zullen de strakke buikspieren van vrouwelijke sporters als Jessica Ennis of Usain Bolt het volk in onze steeds meer sedentaire samenlevingen waarin overgewicht en obesitas epidemische vormen aannemen, aanmoedigen om meer te bewegen.

Gewone toeristen blijven weg

“Verbazingwekkend”, aldus Mark Perryman, auteur van het boek Why the Olympics aren’t good for us (OR Books, 2012), “want uit alle onderzoek blijkt dat geen van deze drie argumenten overeenkomt met de realiteit”.

Dat kan een wat overdonderend commentaar lijken, maar al na één week Londen kon het eerste argument voor de Olympische Spelen in twijfel worden getrokken. Gewoonlijk brengen anderhalf miljoen binnen- en buitenlandse toeristen in augustus een bezoek aan Londen, maar volgens Michael Burke, economisch adviseur van voormalig burgemeester Ken Livingstone, heeft naar schatting de helft daarvan besloten om dit jaar weg te blijven vanwege alle logistieke problemen die de Spelen met zich meebrengen.

Die terugloop wordt slechts gedeeltelijk gecompenseerd door de ongeveer achthonderdduizend Olympische toeristen. “Alle gewone toeristen zijn weggebleven, wat niet zonder gevolgen zal blijven voor de economie”, meent Burke.

Lees het volledige artikel uit La Vaguardia in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
(Een Zuid-Koreaanse deelneemster aan de Oympische Spelen in Londen. Foto van Korea.net)

Plaats een reactie

Is het dat allemaal waard? (La Vanguardia/Presseurop)