Geen geld meer voor oude stenen

El Païs/Presseurop  | 16 August 2012 - 06:2216 Aug - 06:22

Door de eurocrisis komt de instandhouding van het Europese erfgoed in het geding. Monumenten in Zuid-Europa lijden hier het meest onder omdat daar een belangrijk deel van de Europese historische gebouwen ligt terwijl de bezuinigingen er het hoogst zijn.

We kunnen de eurocrisis en de Peloponnesische oorlog niet met elkaar vergelijken. Toch bedreigt de recessie met haar beschaafde legers (of die nu worden gevormd door mannen in saaie kostuums of door visionairs in witte gewaden) de wereld zoals die was. Uiteindelijk zal het wel beter gaan met Europa, maar het zal nooit meer hetzelfde zijn. Burgers noch erfgoed zullen ongeschonden uit de strijd komen.

Als er geen geld meer is voor pensioenen, is het lichtzinnig om middelen op te eisen voor oude gebouwen. Toch verdient het Griekse erfgoed wel het nodige respect: Griekenland is immers de bakermat van een politiek systeem dat universeel wilde zijn: de democratie. Het is ook de plek waar een bepaald idee over Europa ontstond.

Nu worden de oude gebouwen zelf bedreigd. Merkwaardig genoeg zijn de beschavingen die de bakermat van de westerse geschiedenis en kunst vormen tegenwoordig de landen die het zwaarst te lijden hebben onder de huidige omstandigheden, waarin de crises en beperkingen zich eindeloos aaneen blijven rijgen. In Griekenland, Italië, Spanje en Portugal bevinden zich in totaal 122 monumenten en natuurgebieden die Unesco op de Werelderfgoedlijst heeft geplaatst (oftewel 13 procent van de lijst). Zou de vergane glorie van gebouwen als het Colosseum in Rome worden verdrongen door een onzekere toekomst?

Schoenenfabrikant restaureert amfitheater

Het grote Romeinse amfitheater, dat ooit in opdracht van Vespasianus werd gebouwd, verliest brokken steen. De zuidelijke helling is al veertig centimeter verzakt als gevolg van het te drukke autoverkeer, dit alles tot grote ontsteltenis van de Italianen. Het overheidsbudget is dusdanig gekrompen dat schoenfabrikant Diego Della Valle 25 miljoen euro neertelt voor de restauratie van het amfitheater dat ooit door keizer Titus officieel werd geopend. De keizer had ter gelegenheid daarvan destijds een feest van honderd dagen georganiseerd.

Ook de noden van het fraaie Venetië worden gelenigd door een particuliere dokter: juweliershuis Bulgari heeft met behulp van de nodige publiciteit de renovatie van de Brug der Zuchten gefinancierd.

Italië is het land met de meeste monumenten en natuurgebieden (47) die door Unesco worden beschermd. Dit herinnert er ook op afschuwelijke wijze aan dat de geschiedenis niet uitsluitend is gebaseerd op vooruitgang. Het bedrag van 2,3 miljard euro van de begroting voor cultuur in 2001 is gekrompen tot een restant van 1,4 miljard euro in 2012.

Lees het volledige artikel uit El Païs in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
(Foto van Jean-Pierre Delbéra)

Plaats een reactie

Geen geld meer voor oude stenen (El Païs/Presseurop)