Bieden de rijken de laatste redding?

Der Tagesspiegel/Presseurop  | 20 augustus 2012 - 08:4620 aug - 08:46

De rijken zijn medeverantwoordelijk zijn voor de crisis. Een extra belasing voor de rijken zou een heldendaad zijn, meent Der Tagesspiegel.

Ieder jaar opnieuw eist SPD-leider Sigmar Gabriel samen met de vakbonden hogere belastingen voor de rijken, omdat de lasten van de crisis eerlijker moeten worden verdeeld. Gabriel noemt dit ‘sociaal patriottisme’. Prompt nemen de Christendemocratische Unie en de liberalen van de FDP de welgestelden in bescherming door dit te bestempelen als een ‘idee uit de mottenballenkist’ van het socialisme.

Daarom lijkt het debat nu slechts een saaie reprise van een oud verkiezingsliedje. Maar die indruk is misleidend. De ongelijkheid van inkomens en vermogens die sinds jaren groeiende zijn, is al heel lang geen kwestie van gerechtigheid meer. Feitelijk is het een van de grondoorzaken van de huidige banken- en schuldencrises. Omdat steeds meer vermogen bij een kleine minderheid terechtkomt, zorgt een groeiend deel van het bruto binnenlands product niet langer voor vraag naar goederen en diensten, maar alleen nog voor vraag naar nieuwe beleggingsobjecten.

Daarom hebben de Europese welgestelden hun geld in goed renderende bank-, vastgoed- en staatsobligaties uit Ierland, Portugal, Griekenland en Spanje gestoken. Op die manier hebben zij enorme, mislukte investeringen gefinancierd in leegstaande woningen en kantoren, ongebruikte autosnelwegen of overbodige bewapeningsprojecten, die deze landen nooit op eigen kracht hadden kunnen bewerkstelligen.

Privé-vermogens veel hoger dan de staatsschulden

In de kern van de zaak dienen de overbruggingskredieten uit het Europese noodfonds er louter toe deze landen en hun banken solvabel te houden, zodat zij hun schulden bij deze beleggers kunnen aflossen. Het zijn dus niet de Duitsers (of de Nederlanders, de Finnen, enz.) die de Grieken, Ieren of Spanjaarden redden, het is de belastingbetalende Europese middenklasse die het vermogen van de Europese rijken redt.

Tegelijkertijd dragen deze rijken erbarmelijk weinig bij aan de financiering van de staatsbegrotingen. De eurolanden hebben weliswaar een muntunie geschapen, maar geen gemeenschappelijk belastingbeleid tot stand kunnen brengen. In plaats daarvan zijn ze verstrikt geraakt in een belastingverlagingswedloop om kapitaal aan te trekken. Als gevolg hiervan zijn de belastingen op de kapitaalwinsten naar een zeer laag niveau gedaald, terwijl de particuliere vermogens in heel Europa tot twee à drie maal de omvang van de staatsschulden zijn aangezwollen.

Lees het volledige artikel uit Der Tagesspiegel in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
(Foto van Unconcerned Market)

Plaats een reactie