De klokkenluider die miljarden opleverde

El País/Presseurop  | 24 August 2012 - 17:1524 Aug - 17:15

Is klokkenluider Hervé Falciani een held of een schurk? In 2010 ontvingen verschillende Europese regeringen de gegevensbestanden van duizenden belastingontduikers met een rekening bij het Zwitserse filiaal van de bank HSBC. De bestanden werden gedownload door de 40-jarige Hervé Falciani, IT-specialist bij HSBC. Sinds zijn arrestatie eind juli in Barcelona wacht hij op uitlevering aan Zwitserland.

Het kostte hem weinig moeite om aan de gegevens te komen. Ze stonden voor zijn neus. Op het scherm van zijn computer bij de vestiging van HSBC in Genève waarachter hij de afgelopen zes maanden had doorgebracht om de gegevensbestanden met cliëntgegevens van een van de grootste banken ter wereld te verbeteren. Wat Hervé Falciani op die dag in oktober 2006 aanschouwde, was goud waard. Gegevens die werden beschermd door het onaantastbare Zwitserse bankgeheim. Miljoenenrekeningen die jarenlang waren gegroeid door onzichtbare transacties en geldstromen van twijfelachtige oorsprong die niet waren te achterhalen.

Wat de destijds 34-jarige computerdeskundige onder ogen kreeg, waren duizenden deposito’s van buitenlandse bedrijven en particulieren die zich hier, buiten het bereik van hun respectievelijke regeringen, hadden gevestigd om de belasting te ontduiken. Een van de grootste fraudezaken ooit.

De volgende scène speelt zich bijna zes jaar later af, in de haven van Barcelona. Het is 1 juli 2012. Een schip brengt Falciani naar Spanje. Bij het controleren van de papieren van deze Monegask met zowel de Franse als de Italiaanse nationaliteit, getrouwd en vader van een zoon, gaan de alarmbellen rinkelen, want op Zwitsers initiatief is er een internationaal arrestatiebevel tegen hem van kracht. En dat terwijl dankij zijn informatie tot op dat moment in heel Europa duizenden belastingontduikers zijn ontmaskerd en rond de tien miljard euro aan onbetaalde belasting is ontdekt.

Bern beschouwt hem als een schurk. Een dief. Hij wordt gearresteerd en de federale rechtbank van Bellinzona wacht nu op zijn komst om hem te berechten voor het stelen van persoonsgegevens, inbreuk op het handelsgeheim en schending van het bankgeheim. Dat wil zeggen, als het Hooggerechtshof besluit hem uit te leveren.

Lees het volledige artikel uit El País in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.Plaats een reactie