Kopen de Russen Griekenland op?

I Kathimerini/Presseurop  | 26 September 2012 - 08:0426 Sep - 08:04

Tweede huizen, hotels, voetbalclubs: Rijke Russen kopen zich suf in Griekenland, vooral in de regio van Thessaloniki. Wordt het geld gebruikt om de privatisering van de infrastructuur van Griekenland te financieren?

De ultra-nationalistische Vladimir Jirinovski kan tevreden zijn. Zijn voorspelling, gedaan na de ineenstorting van het Sovjetblok, dat de dag nabij was “waarop de Russen hun laarzen zouden kunnen wassen in warm zeewater”, lijkt eindelijk in vervulling te gaan. Niet dankzij de legers van het tsaristische rijk – dat zich volgens de dromen van de tsaar had moeten uitstrekken van de Middellandse Zee tot aan de Indische Oceaan – maar dankzij de toeristenstroom.

De ondernemer Sergei Fentorov, van de Kamer van Koophandel in Moskou en oud-officier bij de nucleaire marine, is er al ingesprongen. Hij heeft voorgesteld luxe vakantiewoningen te bouwen op het schiereiland Kassandra [ten zuidwesten van Thessaloniki, red.]. En hij is bepaald niet de enige. Op het nabijgelegen schiereiland Sithonias, met zijn onweerstaanbare uitzicht op de berg Athos, staat een villa op een heuvelachtig terrein van 0,7 hectare met pijnbomen, dat toebehoort aan de procureur-generaal en – na Vladimir Poetin – de machtigste man van Rusland, Joeri Tsjaika.

Steeds meer rijke Russen kopen een tweede huis op Chalcidice [in het noorden van Griekenland, red.], terwijl Russische ondernemingen hotels opkopen en beleggen in grondbezit. Niemand weet precies wat er al is verkocht. Maar het lijkt erop dat de Russen een groot hotelcomplex hebben verworven in Potidea en een ander in Psakoudia, en dat ze een bod willen uitbrengen op een groot hotel in Gerakini. Tegelijkertijd bouwen ze samen met een Grieks bedrijf een hotel met zeshonderd kamers in de regio. Russische partijen zijn tevens betrokken bij de koop van een terrein van 4200 hectare in Sithonia en ze willen daar een vijfsterrenhotel laten verrijzen. Bovendien wordt bijna de hele toestroom van toeristen uit het vroegere Sovjetblok gecontroleerd door Russen.

Voetbalclub gekocht

“Doorgaans liggen ze op de loer om hun slag te kunnen slaan voor prijzen die 30 procent beneden de reële waarde liggen”, zegt Gregori Tasios, de voorzitter van de Bond van Hotelhouders op Chalcidice. “Ze beleggen in grondbezit, luxueuze tweede woningen en hotels. Ze hebben al acht tot tien hotels gekocht.”

“Ik denk niet dat er een ander land ter wereld is waarmee Rusland eenzelfde soort relatie onderhoudt als met Griekenland”, zegt Terenti Metsjerjakov, lid van het regionale bestuur van Sint-Petersburg. Dat is de reden dat de Russen overal in het land in vastgoed beleggen, niet alleen op Chalcidice.

De Russische beleggers zijn ook geïnteresseerd in eilanden als Kreta, Korfoe en Padmos. De Russen hebben al de voetbalclub PAOK Saloniki gekocht en tonen belangstelling voor de nationale spoorwegmaatschappij OSE. Ook zouden ze volgens geruchten die in de zakenwereld circuleren niet afwijzend staan tegenover de aankoop – in het kader van de privatisering van de infrastructuur – van een haven in het noorden van Griekenland, het liefst die van Thessaloniki. Dat bespaart hen de nachtmerrie van het bevaren van de Dardanellen, die voor het grootste deel in handen zijn van de Turken [maar de status hebben van internationale wateren, red.], tegen schrikbarende tarieven.

In leven gehouden door de Balkan

Maar ook al storten de Russen zich nu massaal op beleggingen in hotels en het toerisme, de ‘Parel van het Noorden van de Egeïsche Zee’ – zoals het gebied wordt genoemd – trekt ook andere Balkanlanden die een graantje willen meepikken van de toeristenstroom naar de regio, via de aankoop van huizen en kleine hotels.

Lees het volledige artikel uit I Kathimerin in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
(Foto van Jack Newton)

Plaats een reactie

Russisch winkelen aan de Egeïsche Zee (I Kathimerini/Presseurop)