Hoogopgeleid maar nog steeds ongelijk

Visão/Presseurop  |  8 October 2012 - 14:45 8 Oct - 14:45

Portugese vrouwen zijn binnen één generatie door het glazen plafond gebroken op het gebied van onderwijs. Nu stuiten ze echter op een volgend obstakel: de oververtegenwoordiging van mannen op de arbeidsmarkt en in het openbare leven.

Nog maar tien jaar geleden ging 22 procent van de Portugese meisjes al van de school voor het einde van het basisonderwijs. Maar juist dankzij die generatie vrouwen die ervan overtuigd was dat meisjes recht hadden op een toekomst buitenshuis, zijn deze huisvrouwen erin geslaagd om hun dochters masterdiploma’s te laten behalen of zelfs te laten promoveren.

Deze revolutionaire ontwikkeling heeft zich niet beperkt tot vrouwen, maar is onder hen wel het meest spectaculair geweest. Mannen volgden over het algemeen minstens vier jaar onderwijs [tot hun zevende jaar, het einde van het basisonderwijs in Portugal], maakten vrouwen geen enkele school af. In deze omstandigheden trachtten ze te leren lezen en schrijven en hun onafhankelijkheid te bevechten. Om 40 jaar geleden in Portugal je kind te laten studeren moest je er absoluut van overtuigd zijn dat kennis vergaren een investering was voor de toekomst. Alleen wie die onwrikbare overtuiging was toegedaan slaagde erin zijn doel te bereiken.

Zes keer meer diploma’s dan hun moeders

De omstandigen waren niet bepaald bemoedigend, herinnert de 73-jarige Maria Teresa Correia zich. “In mijn jeugd maakten maar weinig kinderen het vierde jaar af, of ze gingen zelfs helemaal niet naar school, want het leven was hard. En op school was iedere aanleiding reden om ons een tik met een liniaal te geven. Voor onze dochter wilden wij het anders. Daarvoor hebben we ons veel opofferingen getroost. Een heel salaris ging op aan haar kamer, haar eten en haar boeken”. Tegenwoordig twijfelt niemand er nog aan of het de moeite waard was. De 49-jarige Maria da Graça heeft alle verwachtingen overtroffen door na haar studie psychologie uit te groeien tot een geslaagde zakenvrouw.

Na het verwerven van eigen inkomsten kwam het verwerven van onafhankelijkheid, gevoed door de zekerheid dat je alleen door te studeren een beter leven kreeg. “Wat opleiding betreft is de generatiekloof nergens zo groot als in Portugal. Vrouwen hebben tegenwoordig zes keer meer diploma’s dan hun moeders. Een Portugese van 29 jaar is gemiddeld zeven jaar langer naar school geweest dan een Portugese van 69 jaar. Geen enkel ander Europees land heeft zo’n spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt: het verschil is over het algemeen meestal niet groter niet groter dan een of twee jaar”, benadrukt sociologe Anália Torres.

Lees het volledige artikel uit Visão in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
(Portugese mannen zijn nog niet zo geëmancipeerd. Foto van Fernando Coelho)

Plaats een reactie