Gerommel met groene energie in Duitsland

die Tageszeitung/Presseurop  | 18 November 2012 - 08:4918 Nov - 08:49

Groene stroom kan ook van vieze kolencentrale komen en te veel windenergie zorgt voor overbelasting bij de buren.

“Leverancier van groene elektriciteit wil steenkool maken” (Ökostromer will Kohle machen), kopt die Tageszeitung met een woordspeling op ‘steenkool’, wat in het Duits ook ‘poen’ betekent. De krant, die altijd veel aandacht besteedt aan milieuzaken, onthult dat de drie grootste Duitse distributeurs van duurzame energie – Lichtblick, Greenpeace Energy en Naturstrom – binnenkort wel eens elektriciteit zouden kunnen gaan leveren die is opgewekt door een milieuvervuilende elektriciteitscentrale. Deze drie bedrijven kopen hun elektriciteit namelijk in bij het Oostenrijkse Verbund AG, dat in 2011 is gestart met de bouw van een steenkoolcentrale in Turkije. Het bedrijf blijft ondertussen zijn producten aanprijzen als voor “100% afkomstig van waterkracht”. Daarmee worden de drie behoorlijk in verlegenheid gebracht, schrijft TAZ, die zich baseert op onderzoek waaruit blijkt dat “de uitstoot van de Turkse centrale hoger zal zijn dan de door de EU en de Wereldgezondheidsorganisatie vastgestelde limieten”. TAZ meent dat het hoog tijd wordt om in actie te komen:

“Wie geloofwaardig wil blijven als leverancier van groene energie kan het zich niet permitteren om met zulke bedrijven in zee te gaan. Zeker niet als het businessplan erop gericht is zich te positioneren als moreel leider.”

Overigens baart de productie van duurzame energie in Duitsland de buurlanden zorgen: “Tsjechië zal er alles aan doen om te voorkomen dat zijn elektriciteitsnetwerk instort en zich beschermen tegen het overschot aan groene energie afkomstig van het onregelmatige producerende windmolenparken in Noord-Duitsland”, schrijft Lidové noviny.

Het Tsjechische dagblad uit Praag legt uit dat als gevolg van de geringe capaciteit van het Duitse elektriciteitsnetwerk de stroom van het Noorden – waar wordt geproduceerd – naar het industriële Zuiden wordt getransporteerd via het Tsjechische netwerk, waardoor de capaciteit daarvan zwaar op de proef wordt gesteld.

Om stroompieken te voorkomen heeft ČEPS, de Tsjechische netwerkbeheerder,

“besloten bij de grens een reusachtige transformator te bouwen. Die zal slechts de hoeveelheid stroom doorlaten die het Tsjechische netwerk aankan en […] wordt vóór 2017 in gebruik genomen.”

Volgens Lidové noviny gaat het om een buitengewoon politieke kwestie, omdat de Duitse overheid in het verleden concessies heeft gedaan om de medewerking van de Tsjechische regering te verkrijgen. Nu de Duitsers van houding zijn veranderd en bereid zijn hun elektriciteitsnetwerk openlijk te herzien, ligt de weg open naar Europese aanbesteding voor de bouw van de transformator.

Bron: Presseurop
(Beeld van Jared Rodriguez)

Plaats een reactie

Gerommel met groene energie (die Tageszeitung/Presseurop)

Ökostrom auf Koks (die Tageszeitung)