De toekomst ligt in China

31 January 2013 - 06:3031 Jan - 06:30

40 procent van de Portugese jongeren onder de 25 is werkloos en vele zijn bereid om te emigreren om werk te vinden. Duits, Russisch, Chinees of Arabisch: hun beloofde land hangt af van de talen die zij beheersen.

Er is in Portugal tegenwoordig geen bedrijf meer te vinden dat specialisten in robottechnologie aanneemt. Telkens als de 30-jarige Gonçalo Gomes zijn cv opstuurde en dit niets opleverde, werd zijn vrees op een pijnlijke manier bewaarheid. Het hielp ook niet echt dat zijn vrouw Marta, een 25-jarige verpleegkundige, alleen tijdelijke contracten op parttime-basis kreeg en telkens weer in een andere zorginstelling moest gaan werken.

“Toen hebben wij besloten onze horizon te verruimen en onze cv´s ook naar het buitenland te sturen. En in juni vorig jaar kregen we daar heel positieve reacties op van Duitse bedrijven. Het enige probleem was dat ze eisten dat we Duits spraken.” Daarom hebben Gonçalo en Marta zich in september ingeschreven voor een intensieve cursus bij DUAL, een centrum voor beroepsopleiding van de Portugees-Duitse Kamer van Koophandel in Lissabon.

“Wij ontvangen veel aanvragen van Duitse ondernemingen die op zoek zijn naar personeel voor diverse sectoren”, bevestigt de coördinator van DUAL, Elísio Silva. “Bij de meeste beroepen is kennis van de taal absoluut noodzakelijk. Daarom kan het nooit kwaad om Duits te leren.” Dit wil niet zeggen dat het Engels terrein verliest. Maar als je deze lingua franca van onze tijd vloeiend spreekt, is dat niet langer een garantie om je van andere kandidaten te onderscheiden. Bovendien is kennis van de taal van het land voor de meeste beroepen verplicht.

Grondbeginselen van het Chinees

Terwijl Portugal een ingrijpende crisis doormaakt en de werkloosheid nog nooit zo hoog is geweest (met name onder jongeren; in de categorie tot 25 jaar ligt de werkloosheid op bijna 40%, zijn veel Portugezen zich bewust van de opmars die bepaalde landen in de internationale economie maken: zoals Midden-Europa – waaronder Duitsland, dat ondanks alles nog altijd een positieve groei vertoont -, maar ook veel verder weg. Uit de toenemende vraag naar opleidingen Russisch, Arabisch en Chinees van de afgelopen jaren blijkt duidelijk waar momenteel de economische macht ligt.

Lees het volledige artikel uit Visão in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
(Studenten uit Lissabon. Foto van Feliciano Guimarães)

Plaats een reactie

De toekomst ligt in China (Visão/Presseurop)