Racisme is slecht voor de economie

Deutsche Welle  |  3 May 2013 - 07:58 3 May - 07:58

Bedrijven en vakbonden strijden tegen het rechtsextremisme in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Toeristen, sollicitanten en investeerders blijven weg omdat ze niets met het neonazisme te maken willen hebben.

De Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren kent veel extreemrechtse inwoners. De neonazistische Nationaldemokratische Partei (NDP) is er goed vertegenwoordigd. Zo goed vertegenwoordigd dat het beeld dat buitenstaanders (toeristen, sollicitanten, investeerders) van Mecklenburg-Voor-Pommeren hebben wordt bepaald door het rechtsextremisme. Ze vinden Mecklenburg-Voor-Pommeren misschien wel mooi, maar ze willen er niet heen omdat ze niets met het neonazisme te maken willen hebben. 10 tot 20 procent van de bedrijven weegt de aanwezigheid van xenofobie en rechtsextreem geweld mee bij het kiezen van een vestigingsplaats. Dat blijkt uit een onderzoek van de Martin-Luther-Universität in Halle-Wittenberg. De toeristenindustrie in Mecklenburg-Voor-Pommeren denkt dat er jaarlijks 400.000 extra gasten zullen komen als de deelstaat zijn bruine imago kwijt raakt. Demonstraties van de NPD en verkiezingsposters met rechtsextremistische symbolen schrikken vakantiegangers af.

Verschillende bedrijven, ondernemersverbanden en maatschappelijke organisaties zoals de vakbondskoepel DGB strijden nu samen tegen het racisme in Mecklenburg-Voor-Pommeren. Ze benadrukken in hun campagne zowel de gelijkwaardigheid van mensen als de economische schade die het extreemrechtse gedachtengoed veroorzaakt voor Mecklenburg-Voor-Pommeren.

De vakbond wil dat er maatregelen genomen worden tegen werknemers en bedrijven die het rechtsextremisme steunen. Nieuwe contracten zouden een ethische clausule moeten bevatten die het opzeggen van de overeenkomst mogelijk maken als een bedrijf banden blijkt te hebben met de NPD of een andere rechtsextreme groepering. Werknemers die ractische opmerkingen maken moeten kunnen worden ontslagen.

(Foto van Helge Rausch)

Plaats een reactie