Een onverwachte energietaks voor de NSA

Salt Lake Tribune  |  2 June 2013 - 08:05 2 Jun - 08:05

Spionnendienst moet 2,4 miljoen dollar energiebelasting betalen vanwege het hoge stroomverbruik van het nieuwe datacentrum.

De National Security Agency, een Amerikaanse spionagedienst die er naar streeft alle vormen van elektronische communicatie van alle burgers ter wereld af te luisteren en te analyseren, moet de komende jaren tientallen miljoenen dollars aan milieubelasting betalen. De spionnen zijn not amused, zo blijkt uit een reeks e-mails van de NSA waarover de Salt Lake Tribune beschikt.

Het nieuwe datacentrum, dat wordt gebouwd in de woestijn in Utah, zal jaarlijks voor 40 miljoen dollar aan energie verbruiken. Een nieuwe milieubelasting in Utah zorgt ervoor dat bedrijven en organisaties 6 procent belasting moeten betalen over hun energieverbruik. De wet die dit bepaalt, is aangenomen na de aanvang van de bouw van het datacentrum. Als de NSA had geweten, dat de staat Utah milieubelasting zou gaan heffen had de dienst nooit voor 1,5 miljard dollar een nieuw datacentrum laten bouwen, klaagt de logistieke directeur in mails aan de gouverneur van Utah. Waarom de NSA geen zonnepanelen gebruikt – het nieuwe gebouw staat midden in de woestijn – is onduidelijk.

(Het datacentrum van de NSA in Utah. Foto van Phil Windley)

Plaats een reactie