Daklozen overleven op bitcoins

Wired  | 20 September 2013 - 15:3020 Sep - 15:30

Virtuele munten kunnen worden omgezet in echte diensten en producten.

Zolang je nog een laptop, smartphone of een tablet hebt, kun je als dakloze geld verdienen. In Wired wordt een groep daklozen in Pensacola, Florida geportretteerd die bitcoins verdienen door bijvoorbeeld video’s op YouTube te bekijken. Bitcoins zijn virtuele munten die kunnen worden ingewisseld tegen producten en diensten in de fysieke wereld.

De 42-jarige Jesse Angle gaat elke dag naar een park met wifi en bekijkt video’s voor omgerekend 5 cent per stuk. Hij kan er maximaal 12 per dag bekijken. Hij doet nog wat andere online werkzaamheden waarmee hij ook bitcoins verdient en laat zich zelfs in bitcoins uitbetalen als hij klusjes doet voor mensen in de buurt. De dakloze vindt bitcoins veiliger dan echt geld omdat de munten in een virtueel account zijn opgeslagen. De afgelopen vier maanden heeft Angle 500 tot 630 dollar verdiend. Dat is niet genoeg om een huis van te huren, maar wel genoeg om te kunnen eten. Angle en zijn vrienden gebruiken de openbare bibliotheek om hun laptops en smartphones op te laden. De bitcoins die Angle verdient, kan hij laten omzetten in vouchers voor bijvoorbeeld restaurants. De dakloze man wisselt regelmatig online een voucher in voor een pizza van restaurant Papa John’s, die wordt bezorgd op de lokatie waar hij zich bevindt.

Angle heeft nog een reden om voor bitcoins te kiezen. Hij vindt werken voor bitcoins, ook al is het dom ‘werk’ zoals advertenties in YouTube-video’s bekijken en klusjes doen te verkiezen boven bedelen en stelen.

Angle werd bij daklozenopvang Sean’s Outpost gewezen op het bestaan van bitcoins. Oprichter Jason King is een fan van de virtuele munt omdat daklozen hun eigen geld kunnen verdienen. King zamelt ook bitcoindonaties in. Van één bitcoin kan hij 40 maaltijden betalen voor de daklozen die zijn centrum bezoeken.

(Foto van Girlontheles)

Plaats een reactie