Google valt Wikipedia frontaal aan

The Register  | 14 January 2014 - 08:0014 Jan - 08:00

Zoekmachinereus houdt bezoekers vast met feitjes uit de eigen database.

Google zet informatie uit Wikipedia altijd hoog in de zoekresultatenlijst. Sinds medio 2012 speelt de zoekgigant zelf encyclopedietje. Rechts naast de resultatenlijst staat vaak een zogeheten Knowledge Graph, met feiten over het gezochte onderwerp.

Sinds gebruikers van Google de eigen informatie van de zoekmachine (afkomstig uit een gekochte database) te zien krijgen, neemt het bezoek aan Wikipedia drastisch af. Dat schrijft The Register die zich baseert op cijfers van Wikipedia en de The Daily Dot. Het bezoek aan de Engelstalige versie van Wikipedia is het afgelopen jaar afgenomen met 21 procent. De Duitstalige versie zag het aantal bezoekers met 30 procent dalen.

Is het belangrijk waar internetgebruikers hun informatie vandaan halen? Ja, zegt The Register. Er lopen inmiddels al enkele rechtszaken tegen Google vanwege misbruik van de monopoliepositie van de zoekmachine. Door de enorme bezoekersaantallen heeft Google veel macht. Als Google bezoekers niet doorstuurt naar externe websites, krijgen deze sites veel minder bezoekers en missen ze in sommige gevallen inkomsten. Nu is Wikipedia een non-profit organisatie die op vrijwilligers drijft. Maar die vrijwilligers willen wel publiek en erkenning voor hun werk. Als er niemand meer komt om hun artikelen te lezen verdwijnt hun motivatie om bijdragen te leveren aan het gratis naslagwerk.


Links de zoekresultaten en rechts Googles Knowledge Graph.


(Het kantoor van Google in New York. Foto van Marc Ehrich)

Plaats een reactie