Econoom Piketty: "De ongelijkheid tussen rijk en arm neemt steeds meer toe"

The New Yorker  | 31 maart 2014 - 11:3031 mrt - 11:30

De rijkste 1 procent wordt steeds rijker, maar de rijkste 0,01 procent (dat is 1 procent van de rijkste 1 procent) wordt nog sneller steeds rijker dan iedereen.

Thomas Piketty heeft een boek geschreven over de verdeling van welvaart, vermogen en inkomen. De titel van het boek van de Franse econoom is _Capital in the Twenty-First Century_.

Piketty baseert zijn onderzoek op twee eeuwen data over 20 landen en trekt een sombere conclusie: steeds minder mensen hebben steeds meer geld en die trend zet zich op een versterkte manier door. Dus over 20 jaar hebben nog minder mensen nog meer geld. Voor mensen die afhankelijk zijn van werk wordt het steeds moeilijker om een fatsoenlijk bestaan op te bouwen waardoor de ongelijkheid steeds verder toeneemt. Nu is het al zo dat de rijkste 0,01 procent (dat is 1 procent van de rijkste 1 procent steeds sneller steeds rijker wordt). Zie onderstaande grafiek:

Piketty stelt voor om wereldwijd een belasting op vermogen in te voeren. In veel landen wordt vermogen niet belast, terwijl arbeid in vrijwel alle landen belast wordt. Volgens Piketty is het goed als een deel van het vermogen van de superrijken wordt gebruikt voor het algemene nut. Piketty’s voorstel voor een vermogensbelasting stuit op veel weerstand. Volgens sommige economen is een wealth tax onbetaalbaar omdat miljardairs elk jaar een deel van hun bezittingen en aandelen moeten verkopen om de belasting te kunnen betalen. Vanwege de vermogensbelasting is er niet genoeg geld in omloop om die bezittingen en aandelen te kopen.

(Winkelstraat in Shanghai. Foto van Trey Ratcliff)

Plaats een reactie