De schaduwzijden van privatisering

The Atlantic  | 28 April 2014 - 10:4528 Apr - 10:45

Wat moet je doen als burger of politicus als een stad de parkeerrechten voor 75 jaar heeft verpacht aan een ondeugdelijk bedrijf?

Overheden besteden steeds meer werk uit. Daardoor zijn burgers overgeleverd aan soms zeer ondeugdelijke bedrijven. Politici die iets willen veranderen lopen tegen muren op.

The Atlantic wijdt een artikel aan de schaduwzijden van privatisering. Het stuk opent met het voorbeeld van de gemeente Chicago die 36 kilometer betaald parkeren heeft verpacht aan een dochteronderneming van Morgan Stanley voor 75 jaar. Het bedrijf betaalde de gemeente 1,2 miljard dollar, schafte het gratis parkeren op zondag af, verhoogde de tarieven (met 400 procent in sommige gebieden) en voerde een elektronisch systeem vol mankementen in. Omdat de parkeerders via het nieuwe systeem geen bonnetjes meer kregen, waren fouten en onterechte boetes heel moeilijk te bewijzen. Voor de gemeente betekent het contract bovendien een financiële strop. Ten eerste was de overeenkomst bijna een miljard dollar meer waard geweest en ten tweede betaalt de gemeente de gemiste parkeerinkomsten van het bedrijf (een schimmige gebied gezien de gebrekkig werkende technologie) en de kosten van parkeerkaarten voor gehandicapten. De rekening bedraagt inmiddels meer dan 61 miljoen dollar.

Het probleem met privatisering is dat zowel het proces als de uitvoering ondemocratisch zijn. In het geval van de parkeermeters hadden de inwoners van Chicago geen inspraak in de deal en kregen zelfs de gemeenteraadsleden geen inzage in het contract voordat er over werd gestemd. Wie nu een klacht heeft, of het nu de gemeente is over de hoogte van de rekening, of een burger die een onterechte boete kreeg omdat zijn betaling niet is herkend door het gebrekkige elektronische systeem, heeft een groot probleem.

The Atlantic schrijft dat ook steeds meer politici en beleidsmakers zich tegen privatisering uitspreken. Toch gaat het privatiseren van onder meer onderwijs, afvalverwerking en gevangenissen in de Verenigde Staten en veel andere landen gewoon door.

(Een geparkeerde auto in Chicago. Foto van banditob)

Plaats een reactie