Een Bulgaarse zakenman verhuist zijn hele dorp naar Duitsland

Spiegel International  | 12 May 2014 - 11:0012 May - 11:00

Arme dagloners uit Bulgarije, “slaven van de globalisering”, proberen in Hamburg-Wilhelmsburg een beter bestaan op te bouwen.

Twee Bulgaarse zakenmannen, een voormalige veehandelaar en een buschauffeur, verhuizen hun hele dorp naar Duitsland. Slivo Pole is nu een verlaten oord. De bewoners wonen nu bijna allemaal in Wilhelmsburg in de buurt van Hamburg. Het dorp was al lange tijd afhankelijk van het geld dat eerder verhuisde bewoners naar familie stuurden. Zonder dat geld kon bijna niemand overleven. Dat vertelt Erhan Kurt, de buschauffeur, tegen Der Spiegel. Hij vervoert wekelijks mensen uit Slivo Pole naar Duitsland.

Kurt komt ook uit Slivo Pole. Zijn voormalige buren zijn nu zijn handelswaar. Zelf noemt Kurt de arme dorpsbewoners, die vaak als dagloners werkten, “slaven van de globalisering”. Als ze vakantie hebben, brengt Kurt ze weer terug.

Slivo Pole is niet het enige verlaten Midden-Europese dorp. Er zijn in Bulgarije en Roemenië, de armste landen in de Europese Unie, meer dorpen waarvan de inwoners allemaal naar West-Europese landen zijn geëmigreerd op zoek naar een beter bestaan.

(Armoede in Bulgarije.)

Plaats een reactie