De zorg gaat failliet door obesitas

The Guardian  | 25 June 2014 - 08:0525 Jun - 08:05

Tien schokkende feiten over overgewicht in _The Guardian_.

In Nederland vlakt de groei van het aantal mensen met overgewicht af. Tot 2030 neemt het aantal mensen met overgewicht niet verder toe, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De 48 procent van de Nederlanders die nu te zwaar is, zal wel zorgen voor een sterke stijging van de kosten van de gezondheidszorg de komende decennia.

In Groot-Brittannië kan het overgewichtprobleem zelfs voor een faillissement van de National Health Service (NHS) zorgen, schrijft The Guardian. De NHS geeft nu jaarlijks 5 miljard pond uit aan aandoeningen die zijn gerelateerd aan overgewicht zoals diabetes en beroertes. Dit bedrag zal stijgen tot 15 miljard pond. Vooral suikerziekte is een groot probleem. Het aantal diabeten stijgt razendsnel in Groot-Brittannië. In 1996 leden 1,4 miljoen Britten aan diabetes van het type 2 (ouderdomssuikerziekte). Nu zijn het er 3 miljoen en in 2025 zullen het er 5 miljoen zijn.

In de Verenigde Staten verdiepen lokale overheden en stedebouwkundigen zich in zogeheten anti-obesitasarchitectuur. Veel Amerikaanse steden, dorpen en wijken zijn zo opgezet dat de bewoners zich alleen met de auto kunnen verplaatsen. Brede stoepen, fietspaden en snelle verbindingen voor fietsers en voetgangers tussen woonwijken en bijvoorbeeld winkelcentra, scholen en kantorencomplexen maken het aantrekkelijk om de auto te laten staan en meer te bewegen.

Architect Michael Ellis van 5+ Design in Hollywood praat met Inhabitat over anti-obesitasarchitectuur. Ellis is gespecialiseerd in het ontwerpen van steden die uitnodigen tot wandelen.

(Foto van Abolos Life)

Lees ook:
Daklozen wegjagen met design

Plaats een reactie