Is het terecht dat Frankrijk Google zo hard aanpakt?

The Times/360 Magazine  | 16 June 2016 - 10:4016 Jun - 10:40

Eind mei vielen Franse opsporingsambtenaren het kantoor van Google in Parijs binnen op zoek naar bewijs voor belastingontwijking. De Britse pers reageert verdeeld.

Dat je de intelligentste zoekmachine ter wereld bezit geeft je nog niet het recht om te bepalen waar je belasting betaalt, noch hoeveel je betaalt. Het heeft lang geduurd voordat een regering Google onomwonden de wacht aanzegde, maar in de vroege morgen van 24 mei is dat gebeurd.

Het Parijse kantoor van Google werd niet per e-mail op de hoogte gesteld, maar door een honderdtal personen, onder wie politiemensen, IT-experts en vijf rechters.
Ze kwamen bewijs zoeken om te bepalen of de webgigant al dan niet over een ‘vaste vestiging’ in Frankrijk beschikt. Gezien het prestige van het kantoor zal iedereen die vraag bevestigend beantwoorden. Hetzelfde geldt voor de Google-burelen in Londen, waar de juridische uitdrukking ‘permanente vestiging’ is.

Deze kantoren zouden gewoon vennootschapsbelasting moeten betalen, net als andere plaatselijke ondernemingen. Toch heeft de Britse schatkist Google afgelopen januari laten wegkomen met een achterstallig betaling van 130 miljoen pond (170,4 miljoen euro). Het Franse ministerie van Financiën eist tien keer zoveel.

Lees verder in de digitale editie van 360 Magazine.

Plaats een reactie