Voormalige kolonie ziet kansen na Brexit

DNA India  | 27 June 2016 - 14:1727 Jun - 14:17

Wat betekent een Brits vertrek uit de EU voor India? De Indiase krant DNA India zet voors en tegens op een rij.

Voor:
De val van het Britse pond is interessant voor investeerders. Na de uitslag van het Brexit-referendum verloor de munt 8,8 % ten opzichte van de dollar en bereikte daarmee het laagste punt in 31 jaar. Zolang de onzekerheid over de Britse situatie voortduurt kan het pond nog wel eens veel verder dalen, zeggen analisten. Als gevolg daarvan zullen ook de prijzen voor onroerend goed dalen en dat is goed nieuws voor iedereen die geen ponden bezit, aldus Nicholas Brooke, voorzitter van RICS, een internationale vastgoedadviseur. “Substantiële investeerders uit Azië hebben al interesse getoond”, zegt Brooke. Azië-specialist Nicholas Holt van de Londense vastgoedhandelaar Knight Frank bevestigt dat de Aziatische koopkracht sterk is toegenomen de afgelopen dagen. Er is vooral interesse uit China, Hong Kong en Singapore, maar ook kapitaalkrachtigen uit India melden zich.
Reizen van India naar het Verenigd Koninkrijk zullen goedkoper worden en honderden Indiase studenten in Engeland zullen beter af zijn. Ook voor werkzoekenden kan Brexit een pluspunt betekenen, omdat de loonkosten voor Indiërs lager zijn dan die van EU-ingezetenen. Voorheen ging de voorkeur van de Britten eerst uit naar lokale arbeidskrachten en vervolgens naar Europeanen, maar nu zal er weer worden gekeken naar arbeid uit Commonwealth-landen als India, Pakistan en Bangladesh.

Tegen:
De onzekere toekomst van Groot-Brittanië zorgt voor wisselvalligheid op de internationale beurzen en daarvan zal de Indiase economie zeker de gevolgen ondervinden. De bilaterale handel tussen India en Groot-Brittanië bedraagt meer dan 14 miljard dollar en het is de vraag wat nieuw af te sluiten handelsovereenkomsten zullen betekenen. Indiase multinationals als Tata Sons, Bharti Airtel en meerdere farmaceuten hebben aangekondigd de positie van hun Britse vestigingen opnieuw tegen het licht te houden. Toegang tot markten en geschoolde arbeiders vormen belangrijke overwegingen, aldus Tata Sons.

foto: Overseas Development Institute

Plaats een reactie