De grootste winnaars van Brexit

Quartz  | 29 juni 2016 - 19:5929 jun - 19:59

Op de Britse puinhopen staat voorlopig één lachende groep: advocaten.

Waardedaling van het pond, beurshandelaren met angst in hun ogen en een politieke puinhoop waar Shakespeare van zou likkebaarden: welkom in post-Brexit Groot-Brittanië. Maar zoals altijd geldt ook hier dat een crisis nieuwe mogelijkheden en kansen biedt, in dit geval vooral voor juridische dienstverleners.

Het Britse advocatenkantoor Pine Masons zag een toenemende vraag naar zijn diensten vanwege de grote onzekerheid. Al sinds september is het kantoor voor klanten bezig met het managen van mogelijke gevolgen van een Brexit. Zo werden de afgelopen 9 maanden in allerlei contracten al Brexit-voorwaarden opgenomen.

Nadat de uitslag van het referendum op 24 juni bekend werd stonden de telefoons van juridische raadgevers roodgloeiend. Kunnen we nog wel EU-medewerkers inhuren? Als we machinerie willen importeren, wie draait dan op voor de nieuwe tarieven? Hoe zit het met concurrentiebeding, patentaanvragen, met afspraken over levering? Op de ochtend van de uitslag organiseerden consultants van Deloitte een webinar over de gevolgen en 7000 klanten meldden zich.

Een woordvoerder van Clifford Chance zei dat zijn kantoor overuren maakt om klanten te woord te staan en daarom geen tijd heeft zich af te vragen wat Brexit voor zijn eigen sector betekent.
Voorlopig doen advocaten dus goede zaken, maar mochten bedrijven er op langere termijn voor kiezen om Groot-Brittanië te mijden of te verlaten, dan zal ook de juridische sector daar de gevolgen van ondervinden.

Foto: Marcio Cabral de Moura

Plaats een reactie