Terug naar de Middeleeuwen: verslag uit een geprivatiseerde gevangenis

Mother Jones  |  2 July 2016 - 10:00 2 Jul - 10:00

“Een onderzoeksjournalist zou moeten vertellen hoe hopeloos het hier is en hoe verschrikkelijk gevangenen worden behandeld”, zei een bewaker tegen Shane Bauer. Hij had er geen idee van dat verslaggever Bauer zich undercover had aangemeld, onder zijn eigen naam overigens.

Vier maanden lang zag Bauer hoe het streven naar maximale winst leidt tot mensonterende omstandigheden. Magere rantsoenen, metalen britsen, piepkleine cellen en smerigheid alom. Ernstig zieken werd gezondheidszorg geweigerd en er was geen fulltime psychiater aanwezig voor de 1500 wegkwijnende gevangen. “Mensen werden voor mijn ogen neergestoken”, zegt Bauer.

De bewakers waren eensgezind in hun afkeer van werkgever CCA (Corrections Corporation of America), een van ‘s lands grootste private gevangenisondernemingen. Het lachwekkende uurloon van negen dollar zorgde voor een constante wisseling van personeel.

Bauer deed zijn werk zo goed, dat hij binnen enkele maanden promotie kreeg aangeboden. Het kostte hem steeds meer moeite om zich niet volledig over te geven aan het systeem, zegt hij, verwijzend naar het beruchte Stanford Prison Experiment waarin proefpersonen verbijsterend snel opgaan in hun rol als ‘bewaker’. “Ik deed dingen waar ik niet trots op ben, stuurde mensen naar de isoleercel. Ik ving aan als journalist maar werd steeds meer een bewaker”.

CCA dreigt inmiddels met een rechtszaak tegen Mother Jones, maar hoofdredacteur Clara Jeffery haalt haar schouders op over de klacht dat Shane Bauer zich niet identificeerde als journalist. “Zou je mensen niet eerste even googlen, voordat je ze inhuurt?”

Foto: Matthias Müller

Plaats een reactie