Activisten in Barcelona pakken ongewenste verhuur via Airbnb aan

El Pais  | 25 September 2016 - 10:0025 Sep - 10:00

Net als in Amsterdam hebben de inwoners van Barcelona schoon genoeg van de hordes toeristen die de stad bevolken en die, gebruikmakend van verhuursites als Airbnb, woningen aan het huurbestand onttrekken en de huren opdrijven, schrijft El Pais.

Twee groepen van lokale activisten zijn de strijd aangegaan tegen de ‘belegering van toeristen’. Ze huurden via Airbnb een vakantie-appartement in de buurt van de kathedraal en belden vervolgens de gemeente met het verzoek de woning te inspecteren.

Gemeenteambtenaren kwamen tot de conclusie dat de verhuurder, die ook nog vier andere woningen via Airbnb aanbiedt, niet over de juiste papieren beschikt. De verhuurder moet zijn activiteiten nu staken.

Daniel Pardo, de woordvoerder van de Vereniging van Buurtbewoners voor Duurzaam Toerisme (ABTS), zegt dat de actie bedoeld is om de “schadelijke effecten van de groei van vakantie-appartementen en de straffeloosheid van Airbnb” aan de kaak te stellen.

De toenemende tijdelijke verhuur van woningen heeft de huurprijzen in populaire wijken opgedreven en lokale gemeenschappen in pretparken veranderd, aldus Pardo. “Airbnb weet precies wie wel en wie niet een vergunning hebben, maar het bedrijf maakt geen onderscheid om maar zo veel mogelijk winst te kunnen maken”.

Volgens de gemeente wordt zo’n 40 procent van de 16.000 appartementen voor tijdelijke verhuur illegaal verhuurd. In juli startte de gemeente een campagne om illegale verhuur te melden. Tot dusver zijn 500 klachten binnen gekomen.

Ter verdediging zegt Airbnb op basis van Europese wetgeving niet verplicht te zijn toezicht te houden op illegale activiteiten. Dat is aan de lokale autoriteiten, aldus het bedrijf.

Barcelona is de vijfde populairste Airbnb-bestemming ter wereld en de toevloed van 9 miljoen bezoekers per jaar heeft geleid tot hevig verweer van de plaatselijke bevolking tegen goedkoop toerisme dat het leven van de stadsbewoners ondraaglijk zou maken.

Twee jaar geleden braken massale protesten in de Catalaanse stad uit tegen ‘dronkemans toerisme’ en tegen cruiseschepen die bijdragen aan de 2,6 miljoen toeristen die elke zomer de stad binnenstromen.

De gemeente Barcelona heeft sindsdien 1,3 miljoen Euro uitgetrokken om ongewenst Airbnb-toerisme aan te pakken.

Foto: Connie Ma

Plaats een reactie