Parijs pakt auto aan

Frankfurter Allgemeine Zeitung  |  9 January 2017 - 18:00 9 Jan - 18:00

Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, droomt al langer van nieuwe verkeersconcepten met veel meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Haar oorlog tegen de auto in de Franse hoofdstad is nu echt begonnen, schrijft Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Er zijn veel te veel auto’s in Parijs, het lawaai en de luchtverontreiniging die ze veroorzaken is ‘ouderwets’ en daarom moet het verkeer op de twee belangrijkste Oost-Westassen worden gehalveerd, vindt Hidalgo. De stad moet terugveroverd worden voor fietsers en voetgangers.

In oktober werd de Voie Georges Pompidou, een 3,3 kilometer lange weg langs de rechteroever van de Seine, afgesloten voor autoverkeer. Hidalgo wil nu een veel groter stuk langs de Seine-oever toegankelijk maken voor fiets en voetganger.

Rue de Rivoli, die van Place de la Concorde via het Louvre naar Bastille loopt, moet één grote fietsstraat worden en verder moeten bussen, taxi’s en elektrische tram-bussen, ‘zo flexibel als een bus en zo snel en stipt als een tram’, duizenden reizigers gaan vervoeren.

Op de achtergrond van haar beleid speelt de kandidaatstelling van Parijs voor de Olympische Zomerspelen van 2024 een belangrijke rol. Na de terugtrekking van Hamburg en Rome zijn Boedapest en Los Angeles nog over als kandidaten, en Parijs maakt in dat rijtje een goede kans.

Foto: Bob Hall

Plaats een reactie