Afscheid van autobezit

Business Insider  |  5 May 2017 - 07:00 5 May - 07:00

We staan aan de vooravond van een transportrevolutie. In 2030 bezit bijna niemand in de VS nog een eigen auto. Het merendeel van de Amerikanen zal dan gebruikmaken van elektrische deelauto’s. Dit betekent minder voertuigen en meer ruimte in de steden.

Deze voorspelling wordt gedaan door experts in een onlangs verschenen rapport over technologie en autobezit. Volgens de analisten, Tony Seba van de Stanford Universiteit en James Arbib, tech-investeerder en filantroop, zal het vervoer in de grote steden geschieden middels een netwerk van gemeenschappelijke, autonome elektrische voertuigen,die worden gehuurd.

Dit zijn enkele voorspellingen uit hun onderzoek:
- in 2030 zal het privébezit van auto’s voor personenvervoer op de Amerikaanse wegen met 80 procent dalen van 247 miljoen naar 33 miljoen voertuigen
- het gebruik van elektrische deelauto’s is in 2021 vier tot tien keer goedkoper dan het aanschaffen van een auto
- de vraag naar olie bereikt zijn piek in 2020 met 100 miljoen vaten per dag en daalt daarna naar 70 miljoen in 2030
- door de besparingen op transport stijgt het jaarlijks besteedbare inkomen met 1 biljoen dollar in 2030
- minder auto’s zullen meer kilometers afleggen in 2030

Volgens de analisten staan we aan de vooravond van een fundamentele verandering in de geschiedenis van het vervoer. Zo kunnen steden streven naar ander gebruik van de vrijkomende parkeerplekken die ontstaan door de afname van het aantal voertuigen.

San Francisco neemt al een voorschot op de toekomst door steeds vaker parkeerplaatsen te veranderen in groene plekken met bankjes, gras en planten en de stad Pittsburgh overweegt om minder verkeerswegen aan te leggen.

Plaats een reactie