Dit zijn de kosten van afpersing in El Salvador

Quartz  | 22 June 2017 - 16:0022 Jun - 16:00

El Salvador telt 6,5 miljoen inwoners en daarvan zijn er zeker 60.000 aangesloten bij pandillas, georganiseerde bendes als MS-13 en 18th Street. De gevolgen van hun afpersingspraktijken zijn desastreus voor de economie en het welzijn van de Salvadorianen, zo blijkt uit een onderzoek van de regering.

Hoofdstad San Salvador is de gevaarlijkste stad ter wereld, met circa 140 moorden per 100.000 inwoners per jaar. Daarnaast is kleine criminaliteit, met name afpersing, voor kleine en grote ondernemers een dagelijkse realiteit. Naar schatting zeventig procent van de ondernemers is slachtoffer van afpersing.

Zogenoemde micro-afpersing begint bij eenvoudige straatverkopers met 2, 5 of 10 dollar per week. Met een maandinkomen van tussen de 150 en 250 dollar per maand is dat een forse aderlating. Niet betalen is geen optie; aan de lopende band worden mensen vermoord. Veel Salvadorianen ontvluchten daarom ten einde raad hun land en reizen via Mexico richting VS, waar ze door Donald Trump vervolgens ‘bad hombres’ worden genoemd.

De grootste bendes, MS-13 en 18th Street, ontwrichten de nationale economie met de afpersingspraktijken, terwijl ze daar relatief weinig aan overhouden. The New York Times berekende dat MS-13 ruim 31 miljoen dollar per jaar aan micro-afpersing verdient. Verdeeld over hun 40.000 bendeleden zou dat ieder een maandinkomen van 65 dollar opleveren, de helft van het inkomen van een dagloner.

Volgens het onderzoek dat de Salvadoriaanse regering naar de gevolgen van afpersing heeft laten doen, bedragen de kosten voor de gemeenschap zo’n 4 miljard dollar per jaar, inclusief uitgaven aan medische zorg en beveiliging. Dat komt neer op circa 15 procent van het bruto nationaal product.

Foto: J. Stephen Conn

Plaats een reactie