Nu zijn ook de IJslanders klaar met toeristen

Citylab  | 14 juli 2017 - 07:0014 jul - 07:00

Na de Venetianen, Barcelonezen en Amsterdammers heeft de toerisme-irritatie nu ook het normaal gesproken zo rustige IJsland bereikt.

Vorig jaar deden bijna 1,8 miljoen toeristen IJsland aan. Dat is een indrukwekkend aantal, gegeven het feit dat de IJslandse bevolking bestaat uit 330.000 zielen. Ze hebben zich merendeels gevestigd op een smalle kuststrook, voornamelijk in en rond Reykjavik. Zo wonen daar niet voor niets, want de rest van het eiland is een barre, ijzige woestijn die tal van natuurlijke gevaren herbergt.

Dodelijke ongelukken
Het merendeel van de toeristen komt echter slecht voorbereid op het eiland aan en is niet op de hoogte van mogelijke gevaren. Begin deze maand was het weer eens dodelijk raak: een wandelaar viel van een klif in de noordoostelijke hooglanden en een vrouw stortte naar beneden van IJslands meest gefotografeerde berg Kirkjufell, nadat ze zich buiten de paden had begeven.

Ongelukken kunnen natuurlijk overal voorkomen, maar toeristen in IJsland menen zich alles te kunnen veroorloven. Bij geisers waar op onverwachte momenten water van rond de 80 graden Celsius uit de bodem spuit, staan afzettingen als waarschuwing. Desondanks stappen hele volksstammen tot afgrijzen van de IJslanders over de afzettingen heen, soms zelfs met kinderen.

Schijten in het openbaar
De IJslandse verhalen over toeristen die hun behoefte in het openbaar doen zijn zo talrijk, dat het tijdschrift Reykjavik Grapevine overweegt er een speciale sectie aan te wijden. ‘Stop s.v.p. met schijten in het openbaar, want onze poepgrappen zijn op’, schrijft het magazine bij de video van een man die tien meter naast een drukke weg zijn broek laat zakken.

Toeristen die hun tent hadden opgezet in een perkje naast een lagere school deden schaamteloos hun behoefte in het zicht van de leerlingen. Elders werd de plek die daartoe dient, een openbaar toilet, gebruikt als bagagekluis.

Onderdak in IJsland is niet goedkoop, dus zetten bezoekers hun tenten op in de zeer kwetsbare natuur – met langdurige schade tot gevolg. Anderen pakken het anders aan door domweg van deur tot deur te gaan, aan te kloppen en om gratis onderdak te vragen.

Inmiddels is het verboden om een middagslaapje te doen in het nationale concertgebouw en het smeren van broodjes en het bereiden van de lunch daar wordt ook niet langer op prijs gesteld. De IJslanders zijn er klaar mee.

foto: Johan Wieland

Plaats een reactie